Pečená pečienková maškrta

26.08.2011 11:42

Potrebujeme:

- kuracia pečienka (1 balenie)
- ovsené vločky, cca 1 šálka (alebo mix iných vločiek, jačmenných, pšeničných, ražných.. okrem sójových)
- 2 vajcia

- múka na zahustenie cesta 

- bylinky, cesnak alebo rozmixovaná zeleninka (podľa chuti a uváženia - kôpor, majoránka, oregano, provensálske korenie, zelené riasy...)

 

Obrázok

 

Vločky sparíme vriacou vodou a rozmixujeme s pečienkou na jednoliatu masu. Pomiešame s vajcami a bylinkami a postupným prisípaním múky vytvoríme vhodnú konzistenciu. Cesto by malo byť redšie, malo by sa pomaly liať z misky. Čím viac mokrých prísad tam pridáte, tým bude celý koláčik mokrejší, takže pozor na to :). Vylejeme na pomastený plech a pečieme cca 20 minút. Po dopečení necháme vychladnúť a nakrájame buď na malé kúsočky alebo pásiky či štvorce. Naporcujeme do sáčikov a hodíme do mrazáku. V chladničke vydrží maškrta cca 3 dni.

Psíkovi bude zaručene chutiť!

Skúsenosti: už som týchto maškŕt piekla fakt že veľa. Neoplatí sa nahrádzať ovsené vločky jačmennými otrubami, neoplatí sa pridávať viac ako jednu postrúhanú mrkvu, a tiež sa neoplatí pridávať do cesta varenú ryžu.

Základná premisa z pečienky, vločiek, vajec a múky mala u nás najlepšiu konzistenciu, ak som pridala len málo surovín navyše. Teda za hrsť čerstvého kôpru alebo dve lyžice zelených rias alebo jednu strúhanú mrkvu, majoránku... tiež k vločkám môžete prihodiť za lyžicu iného druhu vločiek, ale tiež ich treba rozmixovať, aby mal koláč jednoliatu konzitenziu a dobre sa krájal. Časť pečienky môže nahradiť tuniak alebo mleté mäso či tvaroh, pridanie lyžici olivového oleja do cesta sa osvedčilo tiež. :).

Nech vám chutí, a nenechajte sa odradiť prvým neúspechom, ja už som aj oškrabávala suchý koláč z plechu aj nadávala, že je moc mokrý, nedopečený... ale psom to chutilo vždy :D