Sušené mäso po domácky

05.10.2011 12:44

Prísady:
cca. 1kg chudého mäsa (morčacina, kuracina,...)
kvalitný papier na pečenie
vééééľa času

Toto je ofici recept:


Postup:
Maso nakrájame na malé, približne 1 cm veľké kocky. Tuk odrežieme. Kocky natesno uložíme vedľa seba na plech a nezabudneme na papier na pečenie. Prvý plech pečieme v nepredhriatej trúbe na 150 stupňoch približne 1-15 hodiny, aby sa zničili baktérie (salmonela...) Potom znížime teplotu na 100 stupňov a medzi dvierka trúby dáme napríklad hrubú drevenú lyžicu, aby zostali pootvorené, tak môže vlko lepšie unikať. Keď sa po 2,5-3 hodinách veľkosť mäsa znemší vyberieme plech (ak máme ešte jeden plech zopakujeme ten istý proces aj s ním). Potom všetko mäso zhrnieme na jeden plech, môžeme ho dať aj na nový papier na pečenie a pri 100 stupňoch necháme znova sušiť. Keď je mäso aj zvnútra tvrdé, vyberieme plech a necháme ho sušiť ďalších 24 hodín na vzduchu, najlepšie ho niečím prikryť (hmyz,...) Mäso skladujeme vzduchotesne a na suchom mieste. Vydrží takto približne rok. Z 1kg mäsa vyrobíme približne 300g sušeného mäsa. Pri pečení môžeme dať do trúby naraz aj viac plechov, ušetríme čas, ale treba plechy striedať, aby bolo mäso presušené rovnako

 

A toľko moje skúsenosti:

Skúšala som sušiť hovädzie srdce na tenké plátky striedavo na plechu a v chladničke. Kúsky psom veľmi chutili, ale keď sme nedosušili správne, zvyšné plátky splesniveli. O sušení mäsa sa viedla fajn diskusia na dogfóre, jeho užívatelia sušili dokonca v digestore alebo len na radiátore a vydarilo sa. Nech už skúsite akýkoľvek postup, dbajte na riadne presušenie mäsa a v žiadnom prípade ho nevykladajte v lete von, na slniečko, iba ak by ste chceli obohatiť psie mäso kúskami hmyzu a červov...