Heelwork alebo práca pri nohe

15.10.2011 11:13

Mnohí dogdanceri radšej začínajú učenie trikov otočkami, obiehaniami, cúvaním apodávaním labiek, až potom prichádzajú prvé pokusy s prácou pri nohe. Takže sa pokojne stáva, že pes ovláda už desať milých trikov, ale k nohe sa zaradiť vôbec nevie! Naozaj ide o taký nudný cvik? Prečo to toľkých ľudí nebaví?

Odpoveď je časová náročnosť. Zatiaľ čo pri učení točiek vidíme výsledok hneď, učenie správnej chôdze pri nohe trvá celé dni až týždne. A pritom to vyzerá tak jednoducho. Správny výsledok by mal byť byť pes zaradený pri nohe, ktorí tesne kopíruje pohyby psovoda dopredu, dozadu, bokom, v obratoch a pivotoch. A pritom by mal očami stále sledovať psovodov výraz tváre. Každý pes je schopný naučiť sa chodiť pri nohe, či ide o dospelého psa alebo šteniatko.

Existuje viacero metód, ako naučiť psa správne sa radiť k nohe a bleskurýchlo uhýbať zadkom pri nečakaných pohyboch psovoda. Mne aj viacerým dogdancerom sa najviac osvedčila metóda Silvie Trkman, ktorá síce na pohľad môže vyzerať zdĺhavejšie, ale v konečnom dôsledku je najrýchlejšia a pre psa najzrozumiteľnejšia. Spočíva v niekoľkých krokoch, predpokladom je ale pes, ktorý už dokáže samostatne rozmýšľať, môže ísť aj o šteniatko, ktoré už zakúsalo príjemné odmeny pri učení sa rôznych cvikov. Takže postup:

1. Najprv naučíme psíka radiť sa k nohe krok po kroku. Odmeňujeme za správne státie/sedenie pri nohe a posúvame sa krôčik po kroku dopredu.

2. (teraz trošku nesúvisiace, ale pochopíte za chvíľu) naučíme psa vykladať si predné labky na misku, krabičku, stolček, priemrane k veľkosti psíka.

3. začneme odmeňovať za pohyby zadných labiek - maličké posuny a prekroky vbok by mali plynule prejsť až do celého kruhu, psík stojí prednými na objekte a zadnými krúži okolo.

4. začneme odmeňovať a skúšať aj druhú stranu.

5. postavíme sa tesne k objektu, a keď pes počas krúženia zastaví až na našej nohe, odmeníme.

6. Objekt, na ktorom má pes vyložené predné labky, znížime. Použijeme napríklad vrchnák z nádoby, na ktorej psík krúžil a vyzveme ho znova krúžiť.

7. Vyskúšame objekt odstrániť a navádzame psíka radiť sa k nohám striedavo.

8. Posúvame sa krôčik po krôčiku nielen dopredu, ale točíme sa v pivotoch a žiadame psíka o správne zaradenie sa k nohe. Leďže pes už ovláda točenie zadnou časťou tela, táto časť by mu nemala robiť žiadne problémy.

9. Dbajte na správnu koncentráciu psa a pozor na prirýchly posun vpred. Vypĺňajte cvičenie hrou a postupne predlžujte počet krokov.

 

Video postup je pod článkom.