Pravidlá, bez ktorých by ste tréning nemali začínať

30.06.2012 11:06

1. Pozornosť! V začiatkoch necvičte v rušnom prostredí. Pes sa musí sústrediť len na vás, nie na okoloidúce psy alebo zaujímavo voňajúce steblá trávy. Budujte si pozornosť postupne z vašej obývačky von a nakoniec medzi ľudí.

2. Rozcvička. Rozbláznite psíka preťahovaním s hračkou, krátkymi aportami alebo hrou na zamrznutie a rýchle rozbiehanie. Ak sa vaše zvieratko vlečie z nohy na nohu a jedno slalomové podlezenie medzi vašimi nohami mu trvá ako umierajúcemu slimákovi, niečo je zle. Zobuďte ho poriadnou hrou.

3. Prázdne bruško. To neznamená, že máte psa vyhladovať, ale čerstvo najedený pes nielenže nesmie behať, ale ťažko sa bude zaujímať aj o vaše maškrty. Alternatívou je, že mu rozdáte večeru priamo počas tréningu. Pozitívom kŕmenia z ruky je aj to, že mnohým nežravým psom sa touto metódou zvýši apetít. Jedlo je pre nich zaujímavejšie, keď si ho zábavne získavajú „sami.“

4. Zábava. Tréning trvá len toľko, kým to vášho psa a vás baví. Necvičte, keď ste v strese. Pre vás aj pre vášho psa musí byť tréning príjemným uvoľnením, hrou, rozdávaním odmien. Aj tu platí, že v najlepšom treba prestať. Neznechuťte psa príliš dlhými lekciami, nekričte naňho, nenechávajte ho jeden cvik opakovať stále dokolečka, ak ho vykonáva správne.

5. Krôčik po krôčiku. Neočakávajte od svojho psa, že ak ovláda otočku na posunok pred vami, zvládne ju aj na diaľku a v inom prostredí. Psy vnímajú veci inak, náš ústny povel je často to posledné, čo si pri učení trikov pamätajú, zato zachytia pohyby vašich prstov, naklonenie hlavy aj intonáciu hlasu, alebo v prípade, že cvičíte len na jednom mieste, aj to miesto si priraďujú k splneniu povelu a inde ten povel „nevedia.“  Možno to poznáte sami, ak očakávate od psa splneniu cviku prvýkrát vonku, a on nevie, čo chcete,  ospravedlňujete ho slovami „ale doma to ovláda na 100%.“ Dôsledne a pomaly odstraňujte posunky, pridávajte povely alebo meňte prostredia. A ak treba, vráťte sa o krok späť.

6. Motivujte, odmeňujte, tešte sa! Ak váš pes konečne príde na to, ako daný cvik predviesť alebo vykoná niečo výnimočne dobre, doprajte mu jackpot – veľa maškŕt, poriadnu hru, pridajte vašu ničím nerušenú radosť. Odmeny by nemali byť vždy rovnaké, rozlišujte ich, pes by nemal vedieť, kedy aká odmena príde, ale bude motivovaný získať maximum. Malá odmena za malý výkon, veľká za veľký výkon a verte, že váš pes sa pokúsi ten jackpot získať znova!

Foto: Monika Zajacová