Základné cviky dogdancingu 2

30.06.2012 11:02

Opretie predných labiek – jednoduchá póza, ktorou pripravujeme psíka na chôdzu na zadných labkách a môžeme ju tiež využiť ako začiatok či koniec tanca. Psíka jednoducho navedieme, aby zdvihol predné labky a oprel ich niekam – na našu ruku, stehno, chrbát, ale aj na rozličné predmety – na stôl, stoličku, stenu, vedierko... Môžeme použiť povely ako „opri, ukáž, predné, hore...“ Pokračovaním cviku môže byť, že psík je opretý o náš chrbát a my pochodujeme vpred. Učíme iba zdravé dospelé psy, v žiadnom prípade nenúťte stáť na zadných labkách šteniatka.

Vie váš pes, kde má zadok? Nie, naozaj si nerobíme žarty. Ovládanie zadných nôh a vedomie, kam sa má zadok nasmerovať, aby sa pes cúvaním dostal, kam potrebuje, je pri nácvikoch pivotov, chôdze bokom aj rôznych typoch cúvania veľmi dôležité. Obyčajné cúvanie je základom, ostatné cviky začínajte až po jeho nácviku. Tak teda ako naučiť psa ovládať si zadnú časť tela?

 

Pivoty - pivot je cvik, kde psík stojí prednými labkami na jednom mieste a zadnými chodí dokola. Ovládať pohyby zadných labiek je dôležité pri chôdzi nohe a môžete ho tiež zapájať v rôznych spôsoboch do choreografií, odvíja sa z neho učenie chôdze bokom a dokonca aj obcúvania či slalomu pospiatky.

Nechajte psíka vystúpiť prednými labkami na malý predmet – ma obrátenú misku alebo lavórik (neskôr môžete vymeniť malý predmet za veľký, ale pri nácviku by ste psíkovi mohli nechcene spôsobiť svalovicu). Aby ste docielili, že psík sa bude točiť zadnými labkami dokola, skúšajte ho navádzať maškrtami, aby spravil zadnými labkami jeden krôčik. Odmeňujte aj malé pokusy, pohyb jednou zadnou labkou, potom druhou... Od momentu, kedy psík pochopí, že má hýbať zadnými labkami, až po plynulé točenie sa často uplynie menej času ako od státia po prvý pohyb zadnou labkou. Skúšajte psíka točiť do oboch strán. Potom predmet nahraďte malou podložkou na zemi a skúšajte točiť psíka pri nohe aj v pozícii pred vami.

Obcúvanie – psík vás vo výsledku plynule obehne, ale pospiatky, čiže obcúva. Východzia pozícia je státie pri nohe, maškrtou psíka tlačíte dozadu a smerujete ho tak, aby zadok otáčal okolo vás, až skončí opäť pri nohe. Ak psík odcúva príliš preč a neviete ho na začiatku dobre ohýbať, aby pes nemal za sebou voľný priestor, ale steny, ktoré ho nasmerujú správnym smerom. Odmeňutej najprv každý krôčik, neskôr poloblúk. Keď vás psík konečne obcúva bez tlačenia maškrtou a bude správne reagovať na ukazovanie rukou, môžete pridať povel a pozvoľna odbúravať ukazovanie rukou.

Chôdza bokom – chôdzu bokom nenaučíte psíka bez toho, aby vedel, kde má zadok, preto ho uvádzame až na koniec, keď vás psík vie používať zadné labky. Chôdza bokom vychádza z učenia pivotu a možno pre vás bude prekvapujúce, že veľa  tanečníkov so psom pre ňu nepoužíva žiadny povel, a pes napriek tomu udržuje správnu pozíciu a kráča bokom! Chcete vedieť, ako je to možné? V jednoduchosti sa skrývajú najlepšie riešenia a inak tomu nie je ani teraz. Ak psovod vyzve psa, aby sa zaradil k nohe a spraví tesne po tom krok nabok, pes ho bude nasledovať tiež len krokom nabok. Ak tých krokov bude viac sa sebou, máme chôdzu bokom. Samozrejme, že spôsobov učenia je viac, podstatou všetkých však je začať s maličkým krokom, za ktorým nasleduje ďalší a ďalší. Od učenia pivotu už viete, akým spôsobom vás psík nasleduje a ako sa točí. Ak pes ovláda pivot správne, je veľmi pravdepodobné, že ak spravíte maličký krok nabok, pes vás bude nasledovať tiež krokom nabok, odmeníte ho a pokračujete v maličkých krokoch ďalej. Dbajte na to, aby sa psík netočil zadkom a aby ho držal rovno, chôdza bokom musí byť naozaj chôdza bokom, a nie do šikma, preto začínate s maličkými krokmi, počas ktorých sa psík nestihne vykriviť.