Základné cviky dogdancingu

14.06.2012 16:58

Otočky – cvik, ktorý môžeme učiť pomocou hračiek aj maškŕt. Dbajte, aby pes otočky vykonával rýchlo a presne, je vhodné ich zapojiť napríklad počas hry. Veďte psíkov nos dokola okolo osi a odmeňte ho, keď jeho nos dosiahne bod, v ktorom ste ho začali otáčať. Posunky rukou odstraňujte veľmi pozvoľna. Povely pre otočky musia byť krátke a jasné (toč - twist, left - right, raz – dva). Nevyberajte si dlhšie povely, budú sa vám zle hovoriť v prípade, že budete po psovi požadovať viac otočiek za sebou, iank môže pes vykonať cvik ešte skôr, kým poviete poslednú slabiku v slove o-ko-lo. Alternatívy otočiek – otočky z pozície pri nohe psovoda (pozor, aby sa pes točil rovnako, ako keď stál pred vami, učenie točiek pri nohe začnite od začiatku – navádzaním rukou), otočky na diaľku (pes nestojí tesne pred vami, ale postupne zväčšujete vzdialenosť, ale pes sa musí otáčať na jednom mieste a nepribližovať sa k vám)

 

Obiehanie psovoda – maškrtami alebo hračkou navádzate psa prejsť okolo vašich nôh a odmeníte, keď sa pes vráti do východzej pozície. Na oba smery zvoľte dva rôzne povely (napríklad kolo, obíď, obeh, tiki, tap, druhá, ľavo, pravá...). Dbajte na rýchlosť – pes by mal minimálne klusať okolo vás. Odmeňujte správne vykonaný a dokončený cvik, ak je pes pomalý, zrýchlite ho hrou – odmeňujte len rýchle obehnutie alebo zapojte obiehanie do hry. Alternatívy cviku – obiehanie počas státia psovoda na jednom mieste, počas kráčania psovoda alebo keď psovod čupí či sedí (na zemi, na stoličke). Pri každej zmene vašej polohy sa uistite, že pes cviky ovláda, pomôžte mu najprv posunkami.

            Slalom – ďalší dynamický cvik, ktorý učíme cez navádzanie. Konečná verzia je  preplatajúci sa pes medzi nohami kráčajúceho psovoda. Slalom môžete učiť dvomi spôsobmi. Stojíte rozkročmo a psa navádzate, aby vykonal osmičku medzi vašimi nohami, alebo kráčate smerom vpred. V oboch prípadoch začnete odmeňovať okamžite, ako pes obíde jednu nohu, ak to psíkovi nerobí žiadny problém, začnete odmeňovať po cykloch – po jednej osmičke alebo dvoch krokoch. Nepokračujte ďalej, ak sa pes zdráha alebo ho musíte veľmi dôrazne navádzať. Častá chyba začiatočníkov je, že sa snažia, aby pes okamžite kráčal viac slalomových krokov za sebou, keď ešte neovláda poriadne prvý cyklus.

 

Cúvanie – na jeho nácvik existuje viacero spôsobov, môžete kráčať jednoducho proti psovi a keď cúvne, pochváliť ho, alebo ho „tlačiť“ maškrtou dozadu. Odmeňovať musíte po krôčikoch, kým si pes na cúvanie zvykne, chvíľku to trvá. Problémy pri nácviku môžu byť, že si pes sadá – maškrtu máte možno príliš vysoko, skúste ju nasmerovať psovi do hrude, a aby ju pes dočiahol, cúvne si. Ak už psík ovláda viacero krokov a cúva krivo, vykročte rázne nohou smerom, kam sa pes zatáča, vyrovnáte ho tak. Prípadne ho nechajte cúvať v uličke z natiahnutej šnúry, popri obrubníku, stene...

            Podávanie labiek – podanie labky je cvik jednoduchý, ale málokto ho zvládne tak, aby pes samostatne dvíhal vystreté labky do výšky a držal ich hore tak dlho, ako si psovod rozkáže. Tak ako na to? Predsa, nezanedbať začiatok! Najprv nechajte psíka dvíhať labky na ruku. Spôsobov učenia je viac, jeden z nich je, že psíkovi ponúknete zavretú päsť s maškrtou vnútri a otvoríte ju vtedy, keď na ňu pes položí žiadanú labku. Keď labku ukladá na ruku bez rozmýšľania, pridáte povel a odmeníte až po zdvihnutí labky na ruku. Ruku začínate pomaly odsúvať preč, zredukujete gesto na ukázanie na labku a môžete učiť podávanie druhej labky rovnakým spôsobom. Každá labka musí mať svoje vlastné „meno,“ požadujte nielen striedavé podávanie, ale aj podávanie tej istej labky, aby si pes nevžil pochodovanie, ale vnímal jednotlivé povely. Využite dve krátke slová, ktoré sa nepodobajú (raz-dva, tik-tak, pac-lab). Cvik má samozrejme veľa ďalších variácií – pes vám môže klásť labky na nohy (učíte tak, že pes dvíha labku na vašu ruku položenú na nohe, pričom ruku pomaly odstraňujete), pes dvíha labky zaradený v pozícii pri nohe (musíte učiť od začiatku podávaním labky do ruky), alebo podávanie labiek na diaľku. Podávanie labiek je základom pre učenie krívania aj kríženia labiek jednu cez druhú. A navyše je veľmi efektné, ak ho využite v správnom rytme hudby.

 

Panáčik, alebo prosenie – sediacemu psíkovi tesne nad nos držíte maškrtu. Tak blízko, aby sa nepostavil na zadné labky a akurát tak ďaleko, aby zo sedu musel jemne podvihnúť predné. Odmeňte a zopakujte. Pes rýchlo pochopí, že má dvíhať predné labky. Neodmeňujte, ak sa bude zdvíhať na zadné a nespájajte povel pre prosenie s povelom sadni. Radšej psa naveďte maškrtou, aby si sadol. Veľmi skoro si totiž začne spájať povel sadni s povelom pros a nechcete si predsa pokaziť jednoduché sadnutie. Môžete použiť povely pros, popros, zajac, panáčik...

 

Poklona – vo výsledku vyzerá tak, že psík leží na predných labkách a zadoček má vytrčený do neba, akoby vás vyzýval hrať sa. Začiatok nácviku môže trvať dlho, preto buďte trpezlivý. Držte psíkovi ruku pod slabinami, a maškrtou ho navádzajte, aby si ľahol. Pri nácviku nepoužívajte povel „ľahni,“ niektoré psy totiž môže veľmi miasť ruka pod slabinami a začnú cvik odmietať. Pridajte samostatný povel pre poklonu a postupne vzďaľujte ruku spod slabín.